Kis karácsonyi sütemény2018.12.14. 13:00, Fruzsi

Megérkeztem az első bejegyzésemmel, ami most egy recept lesz. Az elmúlt időszakban nagyon megszerettem süteményeket sütni, ezt a receptet múlthét pénteken próbáltam ki, és azonnal a család kedvence lett. Az elkészítése egyszerű, és a végeredmény pedig nagyon finom. Nos először lássuk a hozzávalókat.
A tésztához:
-
45 dkg finomliszt
-
30 dkg margarin
-
15 dkg porcukor
-
1 kávéskanál sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tojássárgája
-
1 citrom reszelt héja
Cukormázhoz:
-
25 dkg porcukor
-
4-5 evőkanál víz
-
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
Először is, a margarint olvasszuk fel, hiszen úgy könnyebb lesz vele dolgozni, majd pedig a liszttel dolgozzuk össze a margarint. Amikor már ez a két alapanyag valamennyire összeállt, adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Omlós tészta, így elég nehéz vele dolgozni, elég sokáig kell gyúrni, hogy összeálljon. Ezt követően a tésztát hűtőben pihentessük legalább 3 -4 órán át. Mielőtt nekiállunk a tészta kinyújtásának, érdemes begyújtani a sütőt, hiszen jó melegbe kell betenni. A tésztával továbbra is nehéz dolgozni, így a legegyszerűbb ha előveszünk egy darab sütőpapírt,amit lelisztezünk, majd rátesszük a tésztát, azt is leszórjuk liszttel, majd ennek a tetejére is rakunk egy sütőpapírt és így állunk neki a nyújtásnak. Érdemes szép vékonyra nyújtani. Én ezt követően, egy kockaformával kezdtem kiszaggatni a tésztát, majd sütőbe tettem. A tésztát addig kell sütni, míg tűpróbáig olyan érzésed nem lesz, hogy még sülnie kéne, de ugyan akkor már érződik az omlóssága.
Miközben a sütik sülnek, addig érdemes a cukormázat is elkészítenünk. Én reszeltem bele citrom és narancshéjat is, hiszen nagyon jó citrusos ízt adott a máznak. A kész süteményekre egy kanál segítségével rákentem a cukormázat, majd dekorcukorral szórtam meg őket. Dobozban érdemes tárolni. Én négy tepsivel sütöttem, és három nap alatt mind elfogyott.
|